Warszawa 2009, wydanie 1, format 205 x 145, objętość 272 str., oprawa miękka
Witaminy stanowią bardzo ważną grupę związków potrzebnych do prawidłowego przebiegu wielu czynności życiowych organizmu. Mimo, że witaminy znajdują się w pokarmach w minimalnej ilości i nie dostarczają organizmowi ani jednej kalorii, organizm nasz nie może bez dostatecznego ich dopływu normalnie się rozwijać i funkcjonować. Urozmaicone pożywienie zazwyczaj zapewnia potrzebne ilości witamin, co pozwala na normalne funkcjonowanie organizmu. Dlatego ważne jest właściwe żywienie zawierające dużą ilość surowych warzyw i owoców, soków owocowych lub owocowo-warzywnych a także stosowanie preparatów witaminowych.
Autorki zwracają uwagę na witaminy w diecie z punktu układania prawidłowego układania jadłospisów i postępowania dietetycznego.
Spis treści
WprowadzenieWitaminy - ich rola w żywieniu i zachowaniu zdrowia
Witamina A i ß-karoten
Witamina E
Witamina C (kwas askorbinowy)
Tiamina (witamina B1)
Ryboflawina (witamina B2)
Niacyna (witamina PP)
Witamina B6
Foliany
Witamina B12
Witamina K
Zawartość witamin w produktach i straty w procesach przygotowywania żywności
Podsumowanie
Piśmiennictwo
Tabele zawartości witamin w produktach spożywczych i potrawach
Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3810-1
-
Autor:
Hanna Kunachowicz,Irena Nadolna,Beata Przygoda-Kruszewska