Warszawa 2013, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 104 str., oprawa miękka
Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeniu zwanemu zespołem jelita nadwrażliwego lub jelitem drażliwym. W powstawaniu i leczeniu tego schorzenia znaczącą rolę odgrywają zarówno czynniki żywieniowe, jak i psychiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie wskazówki, jak zmienić tryb życia oraz dietę, co jeść, a jakich potraw unikać, żeby złagodzić uciążliwe objawy. W książce zawarto praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
Od AutorówJak funkcjonują jelita?
Co rozumiemy przez zespół jelita nadwrażliwego?
Częstość występowania zespołu jelita nadwrażliwego w populacji
Czy znane są przyczyny choroby?
Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i z jakimi chorobami należy go różnicować?
Podstawowe zasady leczenia
Ogólne zalecenia dietetyczne dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego
Zbiory przykładowych jadłospisów (w zależności od postaci zespołu)
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4045-6
-
Autor:
Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski