Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Teresa Mossor-Pietraszewska, Jan Gawęcki
Waga produktu: 0.510 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
EAN: 9788301142544
Wysyłka od: 9.90 PLN
Wydawca: PWN

Warszawa 2014, wydanie 1, format 140 x 205, objętość 452 str., oprawa miękka

Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, diety cud, ksenobiotyki itp.

Spis treści

PRZEDMOWA
ALFABETYCZNY WYKAZ HASEŁ
I. WSTĘP
1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia
2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem
II. ŻYWNOŚĆ
1. Definicje i podział produktów żywnościowych
2. Jakość żywności i jej uwarunkowania
3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności
4. Biotechnologia w produkcji żywności
5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie
6. Znakowanie żywności
7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności
III. ŻYWIENIE
1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane
2. Podstawowe składniki pożywienia
3. Żywność jako źródło składników odżywczych
4. Trawienie i przyswajanie pożywienia
5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia
6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna
7. Żywienie dietetyczne
8. Interakcje leków ze składnikami żywności
IV. ZDROWIE
1. Biologiczne podstawy zdrowia
2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych
3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka
4. Inne zagrożenia dla zdrowia
5. Instrumenty polityki prozdrowotnej

Książka

  • ISBN: 

    978-83-01-14254-4

  • Autor: 

    Teresa Mossor-Pietraszewska

  • Redaktor: 

    Jan Gawęcki

aaa ssss