Warszawa 2010, wyd. 1, format 165 x 205, objętość 168 str., oprawa miękka
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D, ponieważ składniki te są niezbędne do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety - między innymi ptrzykladowe, zbilansowane jadłospisy.
Spis treści
WstępCo rozumiemy przez osteoporozę
Częstość występowania osteoporozy
Częstość występowania osteoporozy na świecie
Częstość występowania osteoporozy w Polsce
Czynniki wpływające na częstość występowania osteoporozy
Złamania osteoporotyczne
· Złamania kręgów
· Złamanie kości udowej
· Złamanie dalszego odcinka przedramienia
Porównanie częstości występowania osteoporozy z innymi chorobami przewlekłymi
Osteoporoza u mężczyzn
Osteoporoza dziecięca i młodzieńcza
Prognozy
Osteoporoza jako problem ekonomiczny
Przyczyny osteoporozy
Fizjologia kości
Żywienie a rozwój osteoporozy
· Wapń
· Fosfor
· Witamina D
· Inne składniki
Inne czynniki mogące mieć wpływ na rozwój osteoporozy
· Palenie tytoniu
· Aktywność fizyczna
· Masa ciała
· Menopauza
· Czynniki genetyczne
· Rasa
· Hiperhomocysteinemia
Podsumowanie
Objawy kliniczne, diagnostyka, rozpoznanie
Zasady prewencji osteoporozy
Wapń
Witamina D
Aktywność fizyczna
Prewencja a fazy życia
· Wiek przedszkolny i szkolny
· Osoby dorosłe
· Osoby w podeszłym wieku
Podstawowe zasady leczenia osteoporozy
Szczegółowe zalecenia żywieniowe w leczeniu osteoporozy
Wapń
Witamina D
Białko
Potas, magnez
Fosfor
Witaminy
Praktyczne wskazówki do samooceny ryzyka rozwoju osteoporozy
Indywidualna ocena ryzyka rozwoju osteoporozy
Kalkulator złamań
Jadłospisy zalecane przy zapobieganiu osteoporozie
Wartość energetyczna - 2000 kcal/dobę
Wartość energetyczna - 2400 kcal/dobę
Jadłospisy zalecane przy leczeniu osteoporozy
Wartość energetyczna - 1800 kcal/dobę
Wartość energetyczna - 2200 kcal/dobę
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3964-1
-
Autor:
Mirosław Jarosz