Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
stosowany sprzęt i instrumentarium,
sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym,
opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia,
podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów,
aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.
Mamy nadzieję, że ten doskonały przewodnik będzie codziennym towarzyszem w życiu zawodowym instrumentariuszek i młodych adeptów chirurgii małonwazyjnej.
Książka
-
ISBN:
978-83-200-5934-2
-
Redaktor:
Michalak Aldona, Kotomska Marta, Danielewicz Roman
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2020
-
Format:
165 x 235
-
Liczba stron:
180
-
Oprawa:
miękka