Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Stefan Ball,
Waga produktu: 0.200 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
EAN: 8387340553
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: Medyk

Toksykologia żywności. Książka zawiera popularną, ale w pełni naukowo udokumentowaną prezentację współczesnej wiedzy na temat skażeń biologicznych i zanieczyszczeń chemicznych żywności, którą codziennie spożywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, którzy pragną uniknąć niebezpieczeństw na jakie wystawia nas inżynieria genetyczna, uprzemysłowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetwórstwa i przechowywania, masowa sprzedaż i agresywny marketing.

Spis treści

O czym jest ta książka?
Wstęp
Co nam naprawdę szkodzi?
Pierwsze przykazanie toksykologii
Świat widziany przez różowe okulary i... teoria zmowy przeciwko ludzkości?
Metale ciężkie:: czego naprawdę mamy się bać?
Ptaki spadały do morza
Śmiercionośny chleb
Pestycydy w żywności nie tylko ile, ale również jakie?
Azotany - umiarkowany optymizm
Cała prawda o skażeniach chemicznych warzyw
Żyjąc w cieniu smoka - zachowuj się rozsądnie!
Sztuczne i naturalne - ale czy szkodliwe i zdrowe?
Oszustwa w przemyśle spożywczym
Geny z probówki na naszym talerzu - czy mamy ich się bać?
Wszystko o tłuszczach
Hiszpański syndrom toksycznego oleju
Napromieniowana żywność nie świeci, ale...
Wyrzuć zjełczałe masło!
Skąd wziąć nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3-PUFA?
Czy ryby zapobiegają chorobom serca?
Tłuste jedzenie zwiększa ryzyko nowotworów
Olestra:: anty-tłuszcz do odchudzania?
Cholesterol odzyskuje reputację
Używki, nałogi, nasze smakowe przyzwyczajenia i... rozsądek
Kofeina skreślona z listy podejrzanych
Kilka drinków i... trzy lata życia więcej?
Przeciwutleniacze są dobre na wszystko
Jak zmniejszyć zanieczyszczenia w żywności
Toksykologiczne prawdy i nieprawdy o naszym codziennym wikcie
Czy wiecie, że
Podsumowanie
Posłowie:: Na małpim wikcie:: ostatni skrawek równowagi ekologicznej człowieka z przyrodą
Aneks I:: Dawki, jednostki, definicje toksykologiczne i chemiczne
Aneks II:: Internetowa informacja o truciznach, chemii i zagrożeniach zdrowotnych
Aneks III:: Informacje prawne...
Bonus:: Najnowszy kwestionariusz długowieczności
Bibliografia
Słowniczek polsko-angielski ważniejszych terminów

Parametry

  • Tytuł: 

    Toksykologia żywności bez tajemnic

  • ISBN: 

    8387340553

  • Autor: 

    Stefan Ball

  • Rok wydania: 

    1998

  • Numer wydania: 

    1

  • Liczba stron: 

    144

  • Szerokość produktu: 

    14.5

  • Wysokość produktu: 

    20.5

  • Okładka: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss