Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Grażyna Tuchmacher,
Waga produktu: 0.355 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 10.50 PLN
Wydawca: Impuls

Kraków 2010, wydanie 1, format 160 x 235, objętość 216 str., oprawa miękka

Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej to książka przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka, jak i tych, które planują posiadanie potomstwa. Przystępnie przedstawia zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się, ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała. Poradnik podpowiada czytelniczkom, jak komponować swój jadłospis, aby dostarczyć sobie i rozwijającemu się dziecku wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników, a jednocześnie zachować dobrą formę w czasie ciąży i po porodzie. W ciągu ostatnich lat zmieniły się poglądy i zalecenia dotyczące odżywiania przyszłych matek. Książka uwzględnia te nowości, a zaproponowane w niej przepisy oparte są zarówno na kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej.

Spis treści

Od autorki

Część I
Żywienie kobiety oczekującej dziecka
Będę szczęśliwą mamą
Prawidłowa waga w czasie ciąży
Zdrowe odżywianie kobiety ciężarnej
Wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych
Warzywa i ich rola w żywieniu kobiety ciężarnej
Owoce jako naturalna słodycz
Mleko, jogurty, kefiry i sery jako źródła wapnia i białka
Jaja jako źródło cennych składników
Produkty zbożowe jako źródło węglowodanów
Ryby – smaczne i zdrowe
Indyk to najlepszy drób
Mięso zwierząt rzeźnych
Jaki tłuszcz jest najzdrowszy?
Przyprawy kuchenne
Substancje chemiczne najczęściej dodawane do żywności
Planowanie jadłospisów
Wiosna
Lato
Jesień
Zima

Część II
Higiena i kosmetyka kobiety oczekującej dziecka
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja cery
Pielęgnacja intymnych okolic ciała
Pielęgnacja skóry pod pachą
Pielęgnacja włosów
Pielęgnacja stóp

Część III
Kuchnia młodej pani domu i przyszłej mamy
Zasady obowiązujące w kuchni
Potrawy z warzyw
Owoce w potrawach
Potrawy z mleka i jego przetworów
Dania z jaj
Potrawy mączne
Sałatki z makaronem
Zupy
Dania półmięsne z makaronami i warzywami
Potrawy z ryb
Dania z drobiu
Potrawy z mięsa
Miniprzekąski
Desery i kilka wypieków
Podstawowe przeliczniki miar i wagi w kuchni

Książka

  • ISBN: 

    978-83-7587-438-9

  • Autor: 

    Grażyna Tuchmacher

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...