Wrocław 2013, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 132 str., oprawa miękka
Spis treści
Słownik podstawowych pojęć użytych w książceCZĘŚĆ TEORETYCZNA
Rozdział 1. Rodzaje reakcji chemicznych
1.1. Typy reakcji chemicznych
1.2. Efekt energetyczny
Rozdział 2. Podstawy reakcji redoks
2.1. Stopień utlenienia
2.2. Stechiometria reakcji - reakcje połówkowe i sumaryczne
2.3. Rodzaje reakcji jonowych
2.4. Wolne rodniki i jonowe związki o aktywności chemicznej
2.5. Czynniki indukujące
2.6. Mechanizmy obronne
2.7. Negatywny wpływ procesów utlenienia na organizm
2.8. Najczęściej stosowane antyoksydanty w kosmetyce
Rozdział 3. Kinetyka reakcji chemicznych
3.1. Kinetyczne równanie reakcji
3.2. Szybkość reakcji
3.3. Stan równowagi reakcji
3.4. Czynniki wpływające na szybkość reakcji
3.5. Prawo działania mas
3.6. Reguła przekory La Chateliera
3.7. Zadania obliczeniowe
Rozdział 4. Obliczenia chemiczne
4.1. Rodzaje roztworów
4.2. Podstawowe pojęcia stosowane w obliczeniach
4.3. Sposoby wyrażania stężenia
4.4. Skala pH
4.5. Dysocjacja elektrolitów
4.6. Stała dysocjacji
4.7. Autodysocjacja wody
Rozdział 5. Rodzaje analizy chemicznej
5.1. Metody analitycznye
5.2. Kryteria oceny metody analitycznej
5.3. Metody wagowe
5.4. Metody miareczkowe
5.4.1. Przebieg analizy miareczkowej. Krzywa miareczkowania,
5.4.2. Wskaźniki kwasowości
5.4.3. Klasyfikacja metod miareczkowania
5.5. Rozpoznawanie metali
Rozdział 6. Analiza instrumentalna
6.1. Właściwości analizy instrumentalnej
6.2. Cechy wyniku
6.3. Podział i zastosowanie tradycyjnych metod instrumentalnych ..
6.3.1. Metody optyczne (spektrometryczne)
6.3.2. Techniki kolorymetryczne
6.3.3. Spektroskopia emisyjna
6.3.4. Spektrometria masowa
6.3.5. Elektrochemiczne metody analizy
Rozdział 7. Metale i jony obecne w preparatach kosmetycznych
7.1. Właściwości wybranych metali w kosmetyce
7.2. Metale ciężkie w kosmetykach
7.2.1. Toksyczność
7.2.2. Metale ciężkie niedozwolone w kosmetykach
7.2.3. Związki metali ciężkich dozwolone w składzie kosmetyków przepisami prawa
7.2.4. Metale ciężkie w kosmetykach barwnych
7.2.4.1. Ołów w kosmetykach
7.3. Jony aktywne preparatów kosmetycznych
Rozdział 8. Środki konserwujące
8.1. Kryteria doboru konserwantu
8.2. Podział konserwantów
8.3. Charakterystyka wybranych konserwantów
8.4. Konserwanty kosmetyków naturalnych
Rozdział 9. Substancje zapachowe
9.1. Naturalne substancje zapachowe
9.1.1. Olejki eteryczne
9.1.2. Balsamy
9.1.3. Żywice zapachowe
9.1.4. Substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego
9.2. Syntetyczne substancje zapachowe
9.3. Substancje zapachowe o właściwościach konserwujących
9.4. Metody otrzymywania olejków eterycznych
Rozdział 10. Substancje barwiące
10.1. Rodzaje i podział barwników
10.2. Barwniki
10.3. Pigmenty
Rozdział 11. Środki nawilżające
11.1. Kosmetyki nawilżające
11.2. Typy emulsji
11.3. Składniki kremów nawilżających
Rozdział 12. Mydła i produkty myjące
12.1. Rodzaje i skład mydeł
12.2. Reakcja zmydlania tłuszczów
12.3. Napięcie powierzchniowe
12.4. Zdolność pienienia się i trwałość piany
12.5. Czynniki wpływające na pienienie się mydeł
12.6. Metody pomiaru napięcia powierzchniowego, zdolności pienienia się i trwałości piany
Rozdział 13. Zapobieganie cellulitowi i jego redukcja
13.1. Składniki kremów antycellulitowych
13.2. Charakterystyka kofeiny i L-karnityny
Rozdział 14. Środki promieniochronne
14.1. Ochrona przed promieniowaniem słonecznym
14.2. Substancje promieniochronne
14.3. Toksyczność związków ochronnych
14.4. Rodzaje i działanie filtrów słonecznych
14.5. Składniki kremów samoopalających
14.6. Środki fotouczulające
14.7. Kosmetyki wybielające
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Ćwiczenie I. Oznaczanie witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, metodą miareczkowania
Ćwiczenie II. Wykrywanie wiązania wielokrotnego
Ćwiczenie III. Identyfikacja rzędowości alkoholi
Ćwiczenie IV. Badanie właściwości wybranych metali obecnych w kosmetykach
Ćwiczenie V. Analiza jakościowa wybranych kationów i anionów
Ćwiczenie VI. Identyfikacja fenoli - związków powszechnie stosowanych w przemyśle perfumeryjnym
Ćwiczenie VII. Porównanie właściwości aldehydów i ketonów - związków stosowanych jako substancje wonne
Ćwiczenie VIII. Otrzymywanie naturalnego olejku pomarańczowego
Ćwiczenie IX. Ekstrakcja chlorofilu - naturalnego barwnika stosowanego w kosmetykach
Ćwiczenie X. Reakcja identyfikacji grupy karboksylowej
Ćwiczenie XI. Identyfikacja wiązania peptydowego obecnego w kolagenie Reakcja biuretowa
Ćwiczenie XII. Otrzymywanie różnych kremów i emulsji
Ćwiczenie XIII. Wyznaczanie napięcia powierzchniowego za pomocą stalagmometru Traubego
Ćwiczenie XIV. Zdolność pienienia się wybranych środków chemicznych
Ćwiczenie XV. Wpływ twardości wody na pianotwórczość
Ćwiczenie XVI. Zmydlanie tłuszczu jako reakcja otrzymywania mydła
Ćwiczenie XVII. Badanie właściwości mydła w kostce i w postaci płynu
Ćwiczenie XVIII. Emulgujące właściwości mydeł
Ćwiczenie XIX. Musujące kule kąpielowe
Ćwiczenie XX. Analiza chromatograficzna kofeiny i L-karnityny
Ćwiczenie XXI. Identyfikacja skrobi, która jest składnikiem pudrów
Bibliografia
Wykaz rycin i tabel
Książka
-
ISBN:
978-83-89156-43-3
-
Autor:
Ewelina Sieradzka,Halina Milnerowicz
Inne tytuły z tej serii:
Jak radzić sobie z chorobami skórnymi
18,38
PLN
Fizykoterapia medycyna uzdrowiskowa i SPA
126,85
PLN
Dermatologia dla kosmetologów
147,50
PLN
Słownik kosmetyczny
74,50
PLN
Kosmetologia i farmakologia skóry
139,62
PLN
Kosmetyka ozdobna i pielęgnacja twarzy
76,50
PLN
Zarys mikologii dla pielęgniarek
32,70
PLN
Roślinne surowce kosmetyczne
36,50
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Antropomotoryka W. Osiński
34,00
PLN
Masaż w kosmetyce i odnowie biologicznej
32,00
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN
Jak walczyć z uzależnieniami
30,40
PLN