Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Ewelina Sieradzka,Halina Milnerowicz,
Waga produktu: 0.250 kg
EAN: 9788389156433
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: AWF Wrocław

Wrocław 2013, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 132 str., oprawa miękka

Spis treści

Słownik podstawowych pojęć użytych w książce

CZĘŚĆ TEORETYCZNA

Rozdział 1. Rodzaje reakcji chemicznych
1.1. Typy reakcji chemicznych
1.2. Efekt energetyczny

Rozdział 2. Podstawy reakcji redoks
2.1. Stopień utlenienia
2.2. Stechiometria reakcji - reakcje połówkowe i sumaryczne
2.3. Rodzaje reakcji jonowych
2.4. Wolne rodniki i jonowe związki o aktywności chemicznej
2.5. Czynniki indukujące
2.6. Mechanizmy obronne
2.7. Negatywny wpływ procesów utlenienia na organizm
2.8. Najczęściej stosowane antyoksydanty w kosmetyce

Rozdział 3. Kinetyka reakcji chemicznych
3.1. Kinetyczne równanie reakcji
3.2. Szybkość reakcji
3.3. Stan równowagi reakcji
3.4. Czynniki wpływające na szybkość reakcji
3.5. Prawo działania mas
3.6. Reguła przekory La Chateliera
3.7. Zadania obliczeniowe

Rozdział 4. Obliczenia chemiczne
4.1. Rodzaje roztworów
4.2. Podstawowe pojęcia stosowane w obliczeniach
4.3. Sposoby wyrażania stężenia
4.4. Skala pH
4.5. Dysocjacja elektrolitów
4.6. Stała dysocjacji
4.7. Autodysocjacja wody

Rozdział 5. Rodzaje analizy chemicznej
5.1. Metody analitycznye
5.2. Kryteria oceny metody analitycznej
5.3. Metody wagowe
5.4. Metody miareczkowe
5.4.1. Przebieg analizy miareczkowej. Krzywa miareczkowania,
5.4.2. Wskaźniki kwasowości
5.4.3. Klasyfikacja metod miareczkowania
5.5. Rozpoznawanie metali

Rozdział 6. Analiza instrumentalna
6.1. Właściwości analizy instrumentalnej
6.2. Cechy wyniku
6.3. Podział i zastosowanie tradycyjnych metod instrumentalnych ..
6.3.1. Metody optyczne (spektrometryczne)
6.3.2. Techniki kolorymetryczne
6.3.3. Spektroskopia emisyjna
6.3.4. Spektrometria masowa
6.3.5. Elektrochemiczne metody analizy

Rozdział 7. Metale i jony obecne w preparatach kosmetycznych
7.1. Właściwości wybranych metali w kosmetyce
7.2. Metale ciężkie w kosmetykach
7.2.1. Toksyczność
7.2.2. Metale ciężkie niedozwolone w kosmetykach
7.2.3. Związki metali ciężkich dozwolone w składzie kosmetyków przepisami prawa
7.2.4. Metale ciężkie w kosmetykach barwnych
7.2.4.1. Ołów w kosmetykach
7.3. Jony aktywne preparatów kosmetycznych

Rozdział 8. Środki konserwujące
8.1. Kryteria doboru konserwantu
8.2. Podział konserwantów
8.3. Charakterystyka wybranych konserwantów
8.4. Konserwanty kosmetyków naturalnych

Rozdział 9. Substancje zapachowe
9.1. Naturalne substancje zapachowe
9.1.1. Olejki eteryczne
9.1.2. Balsamy
9.1.3. Żywice zapachowe
9.1.4. Substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego
9.2. Syntetyczne substancje zapachowe
9.3. Substancje zapachowe o właściwościach konserwujących
9.4. Metody otrzymywania olejków eterycznych

Rozdział 10. Substancje barwiące
10.1. Rodzaje i podział barwników
10.2. Barwniki
10.3. Pigmenty

Rozdział 11. Środki nawilżające
11.1. Kosmetyki nawilżające
11.2. Typy emulsji
11.3. Składniki kremów nawilżających

Rozdział 12. Mydła i produkty myjące
12.1. Rodzaje i skład mydeł
12.2. Reakcja zmydlania tłuszczów
12.3. Napięcie powierzchniowe
12.4. Zdolność pienienia się i trwałość piany
12.5. Czynniki wpływające na pienienie się mydeł
12.6. Metody pomiaru napięcia powierzchniowego, zdolności pienienia się i trwałości piany

Rozdział 13. Zapobieganie cellulitowi i jego redukcja
13.1. Składniki kremów antycellulitowych
13.2. Charakterystyka kofeiny i L-karnityny

Rozdział 14. Środki promieniochronne
14.1. Ochrona przed promieniowaniem słonecznym
14.2. Substancje promieniochronne
14.3. Toksyczność związków ochronnych
14.4. Rodzaje i działanie filtrów słonecznych
14.5. Składniki kremów samoopalających
14.6. Środki fotouczulające
14.7. Kosmetyki wybielające

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Ćwiczenie I. Oznaczanie witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, metodą miareczkowania
Ćwiczenie II. Wykrywanie wiązania wielokrotnego
Ćwiczenie III. Identyfikacja rzędowości alkoholi
Ćwiczenie IV. Badanie właściwości wybranych metali obecnych w kosmetykach
Ćwiczenie V. Analiza jakościowa wybranych kationów i anionów
Ćwiczenie VI. Identyfikacja fenoli - związków powszechnie stosowanych w przemyśle perfumeryjnym
Ćwiczenie VII. Porównanie właściwości aldehydów i ketonów - związków stosowanych jako substancje wonne
Ćwiczenie VIII. Otrzymywanie naturalnego olejku pomarańczowego
Ćwiczenie IX. Ekstrakcja chlorofilu - naturalnego barwnika stosowanego w kosmetykach
Ćwiczenie X. Reakcja identyfikacji grupy karboksylowej
Ćwiczenie XI. Identyfikacja wiązania peptydowego obecnego w kolagenie Reakcja biuretowa
Ćwiczenie XII. Otrzymywanie różnych kremów i emulsji
Ćwiczenie XIII. Wyznaczanie napięcia powierzchniowego za pomocą stalagmometru Traubego
Ćwiczenie XIV. Zdolność pienienia się wybranych środków chemicznych
Ćwiczenie XV. Wpływ twardości wody na pianotwórczość
Ćwiczenie XVI. Zmydlanie tłuszczu jako reakcja otrzymywania mydła
Ćwiczenie XVII. Badanie właściwości mydła w kostce i w postaci płynu
Ćwiczenie XVIII. Emulgujące właściwości mydeł
Ćwiczenie XIX. Musujące kule kąpielowe
Ćwiczenie XX. Analiza chromatograficzna kofeiny i L-karnityny
Ćwiczenie XXI. Identyfikacja skrobi, która jest składnikiem pudrów

Bibliografia
Wykaz rycin i tabel

Książka

  • ISBN: 

    978-83-89156-43-3

  • Autor: 

    Ewelina Sieradzka,Halina Milnerowicz

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss