-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania w salonach kosmetycznych oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Książka przedstawia, m.in.:
rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii;
zakażenia skóry i jej przypadków;
drobnoustroje występujące w kosmetykach.
Publikacja skierowana jest do studentów kosmetologii, pracowników salonów kosmetycznych, Wellness & SPA oraz osób, które podnoszą swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu kosmetologii.
Spis treści
Przedmowa XI1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka 1
2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej . 3
2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek 3
2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek 3
2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek . 6
2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska . 13
2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów
– Eugenia Gospodarek . 15
2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek 18
2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych 20
3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka . 23
3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza . 24
3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna 25
3.1.2. Odporność przeciwzakaźna . 27
3.2. Immunologia skóry . 28
3.3. Immunoprofilaktyka . 30
4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska 34
5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach
– Agnieszka Mikucka . 37
6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej
– Eugenia Gospodarek 41
6.1. Metody barwienia drobnoustrojów . 41
6.2. Podłoża do hodowli drobnoustrojów 42
VIII Spis treści
7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska 46
7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew . 46
7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne . 48
7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae . 49
7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae . 51
7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae . 52
7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae . 52
7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae 53
7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae 53
7.3. Wirusy gorączek krwotocznych 54
7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową 54
7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae 54
7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae . 55
7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae . 56
7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae . 56
7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae . 56
8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek . 59
9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska,
Joanna Kwiecińska-Piróg 65
9.1. Grzybice powierzchniowe . 65
9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych 66
9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym . 67
9.1.3. Dermatofity . 68
9.1.4. Drożdże . 70
9.1.5. Grzyby pleśniowe . 72
9.2. Diagnostyka mikologiczna . 73
9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym 76
10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska 78
11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska,
Rafał Czajkowski 80
11.1. Wstęp . 80
11.2. Zakażenia wirusowe . 80
11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) . 80
11.2.2. Półpasiec (zoster) . 81
11.2.3. Ospa wietrzna (varicella) . 81
11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum) 82
11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human
Papilloma Virus) . 82
Spis tr IX eści
11.3. Zakażenia bakteryjne 83
11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae) . 84
11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae) . 87
11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe
(staphylo-streptodermiae) . 87
11.4. Grzybice skóry . 89
11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity
(grzybice właściwe) 89
12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach
– Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek 96
12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków 97
12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków . 98
13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka,
Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron 102
13.1. Sterylizacja . 102
13.1.1. Podział metod sterylizacji . 103
13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji 105
13.2. Dezynfekcja . 105
13.2.1. Dezynfekcja powierzchni . 106
13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu 107
13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu 108
13.2.4. Środki dezynfekcyjne 108
13.3. Aseptyka i antyseptyka 113
13.4. Środki ochrony kosmetyków 113
13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach . 113
13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków . 116
14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym
– Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek,
Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron . 122
14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów 122
14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus 122
14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne 123
14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach
kosmetycznych . 126
14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków . 127
14.5. Higiena rąk personelu 128
14.5.1. Mikroflora naturalna rąk . 128
14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce . 128 14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk 129
X Spis treści
14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego 130
14.8. Gospodarka odpadami . 133
15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek,
Katarzyna Jachna-Sawicka . 136
15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego . 136
15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń
oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego . 137
15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym 138
15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja 139
15.3. Postępowanie z odpadami w zakłądzie kosmetycznym . 141
15.4. Skład i jakość kosmetyków 142
15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych
do obrotu 143
15.5.1. Nadzór nad kosmetykami 144
Skorowidz . 146
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4589-5
-
Autor:
Agnieszka Mikucka, Anna Budzyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg
-
Redaktor:
Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2013
-
Format:
165 x 235
-
Liczba stron:
160
-
Oprawa:
miękka