Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Magdalena Kaniewska,
Waga produktu: 0.450 kg
EAN: 9788302136429
Wysyłka od: 9.90 PLN
Wydawca: WSiP


Warszawa 2013, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 310 str., oprawa miękka foliowana

Podręcznik realizujący treści stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie technik usług kosmetycznych. Prezentuje wiedzę z zakresu podstaw anatomii człowieka (budowa komórki, tkanki, skóry, rodzaje cery, układy: hormonalny, kostny, mięśniowy, nerwowy, krwionośny, chłonny, oddechowy, pokarmowy, moczowo-płciowy) oraz podstaw dermatologii i wpływu odżywiania na organizm człowieka. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.


Spis treści

1. Podstawy anatomii człowieka
1.1 Komórka
1.2. Tkanki
1.3. Skóra i jej przydatki
1.4 Rodzaje cery
1.5 Układ kostny
1.6. Układ mięśniowy
1.7 Układ nerwowy
1.8. Układ krwionośny
1.9. Układ chłonny
2. Podstawy dermatologii
2.1. Zmiany skórne w chorobach ogólnoustrojowych.
2.2. Podstawowe wykwity skórne.
2.3. Diagnostyka rodzaju cery.
2.4. Choroby bakteryjne skóry.
2.5. Choroby wirusowe skóry.
2.6. AIDS
2.7. Choroby ziarniniakowe
2.8. Grzybice skóry
2.9. Choroby pasożytnicze skóry.
2.10. Choroby naczyniowe skóry.
2.11. Choroby rumieniowe skóry.
2.12. Choroby alergiczne skóry.
2.13. Choroby łojotokowe skóry.
2.14. Zaburzenia rogowacenia.
2.15. Choroby grudkowo – złuszczające.
2.16. Choroby pęcherzowe.
2.17. Choroby tkanki łącznej.
2.18. Cellulit.
2.19. Rozstępy
2.20. Znamiona.
2.21. Zaburzenia barwnikowe skóry
2.22. Stany przednowotworowe
2.23. Nowotwory łagodne.
2.24. Nowotwory złośliwe
2.25. Termiczne uszkodzenia skóry
2.26. Blizny
2.27. Nadmierna potliwość
2.28. Choroby owłosionej skóry głowy
2.29. Choroby paznokci
2.30. Skóra cukrzyka
2.31. Skóra starcza
2.32. Skóra naczyniowa
2.33.Choroby przenoszone drogą płciową
2.34. Wpływ czynników zewnętrznych na skórę
2.35. Wybrane zabiegi stosowane w dermatologii kosmetycznej
3. Podstawy żywienia człowieka
3.1. Składniki pożywienia oraz ich wpływ na wygląd i funkcjonowanie i skóry
3.2. Wartość energetyczna pożywienia
3.3. Rozkład posiłków w ciągu dnia
3.4.Zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe
3.5. Wartość odżywcza produktów spożywczych
3.6. Technologia przyrządzania potraw
3.7.Klasyfikacja diet
3.8.Nadwaga i otyłość.

Książka

  • ISBN: 

    978-83-02-13642-9

  • Autor: 

    Magdalena Kaniewska

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss