Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Romuald Czerpak-Trypuć,Agata Jabłońska,
Waga produktu: 0.400 kg
Wysyłka od: 5.99 PLN
Wydawca: MedPharm POLSKA


Surowce kosmetyczne i ich składniki Część teoretyczna i ćwiczenia laboratoryjne

Wrocław 2008, wyd. 1, Format 170 x 240, objętość 204 str., oprawa miękka


Surowce kosmetyczne i ich składniki to druga część 2-tomowego kompendium wiedzy z zakresu surowców i zawartych w nich składników chemicznych wykazujących aktywność biologiczną. W pierwszej części, zatytułowanej Roślinne surowce kosmetyczne, znalazły się podstawowe informacje dotyczące surowców pochodzenia bakteryjnego, glonowego, grzybowego i roślinnego. W niniejszej książce scharakteryzowano funkcje kosmetyczne, farmakologiczne, profilaktyczne i terapeutyczne najważniejszych grup związków chemicznych występujących w bakteriach, glonach, grzybach, porostach, roślinach naczyniowych i surowcach pochodzenia zwierzęcego lub geologicznego. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kosmetologii, a także do specjalistów z zakresu chemii kosmetycznej, dermatologii estetycznej, fitoterapii i odnowy biologicznej.

Spis treści

Przedmowa

Część teoretyczna
· Metody przygotowania, konserwacji, przechowywania i nazewnictwo surowców roślinnych
· Sposoby przetwarzania surowców roślinnych oraz metody oceny jakości surowców roślinnych i zwierzęcych
· Surowce roślinne i zwierzęce bogate w cukry, śluzy, gumy, glikozydy, saponiny, azuleny, olejki eteryczne, balsamy i żywice
· Surowce roślinne bogate w kwasy alifatyczne, hydroksykwasy, fenolokwasy, chinony, garbniki, kumaryny, flawonoidy, chlorofile, karotenoidy i cytochromy
· Surowce roślinne i zwierzęce bogate w aminy, aminokwasy, peptydy, białka, kwasy tłuszczowe, tłuszcze, woski, steroidy, hormony i witaminy
· Bakterie, glony, grzyby i porosty o znaczeniu kosmetycznym, higienicznym i leczniczym Surowce geologiczne, syntetyczne i tworzywa sztuczne o znaczeniu kosmetyczno-higienicznym

Ćwiczenia laboratoryjne
· Ćwiczenie I Metody oceny jakości surowców roślinnych i zwierzęcych: makro- i mikroskopowe, organoleptyczne, fizykochemiczne i biologiczno-farmakologiczne
· Ćwiczenie II Identyfikacja cukrów, śluzów i gum w surowcach roślinnych
· Ćwiczenie III Charakterystyka wybranych surowców roślinnych bogatych w azuleny, olejki eteryczne,balsamy, żywice i saponiny (ilościowe oznaczanie olejków lotnych metodą Derynga)
· Ćwiczenie IV Identyfikacja antocyjanów, flawonów, hydroksykwasów, fenolokwasów, garbników, kumaryn, chlorofili i karotenoidów w surowcach roślinnych
· Ćwiczenie V Wykrywanie i charakterystyka aminokwasów, peptydów i białek w surowcach roślinnych i zwierzęcych
· Ćwiczenie VI Wykrywanie i badanie właściwości kwasów tłuszczowych, tłuszczów i wosków w surowcach roślinnych i zwierzęcych
· Ćwiczenie VII Sposoby przetwarzania surowców roślinnych

Bibliografia
Skorowidz

Książka

  • ISBN: 

    978-83-604-6664-3

  • Autor: 

    Romuald Czerpak-Trypuć,Agata Jabłońska

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...