-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Help-Med
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Kraków 2008, wydanie 1, format 150 x 215, objętość 255 str., oprawa miękka
Książka została opracowana przez zespół lekarzy z I-szej Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Książka o charakterze kompendium dostarcza aktualnych i niezbędnych informacji dotyczących zasad żywienia dzieci zarówno zdrowych jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży.
Zakres omawianej tematyki jest bardzo obszerny, obejmuje wiedzę niezbędną w codziennej pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu oraz w profilaktycznej działalności pielęgniarek.
Spis treści
I. WIADOMOŚCI OGÓLNE1. Podstawowe składniki żywności
2. Podaż, wchłanianie i trawienie
3. Rola wody i błonnika w żywieniu
4. Mleko jako najwartościowszy produkt spożywczy
5. Zapotrzebowanie kaloryczne i energetyczne
6. Żywienie enteralne i parenteralne
7. Zasady żywienia zbiorowego. Żywienie w szkole
8. Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy
9. Sposób żywienia, opracowanie diety, przygotowanie jadłospisu
10. Probiotyki i prebiotyki w żywieniu dzieci i niemowląt
11. Najczęstsze biedy żywieniowe
12. Łaknienie upośledzone (brak apetytu)
II. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH
13. Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka
14. Karmienie naturalne (piersią) noworodka i niemowlęcia
15. Karmienie sztuczne niemowląt w pierwszym półroczu życia
16. Wprowadzanie tzw. pokarmów stałych
17. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt
18. Żywienie we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym
19. Żywienie dzieci w wieku szkolnym i młodzieży
20. Żywienie a zwiększona aktywność fizyczna
21. Żywienie we wczesnym dzieciństwie, a choroby cywilizacyjne w wieku dojrzałym
22. Negatywne nawyki żywieniowe. Żywność typu (fast food)
23. Psychologiczne aspekty żywienia
III. ŻYWIENIE DZIECI CHORYCH
24. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
25. Mukowiscydoza (CF). Postępowanie żywieniowe
26. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby
27. Niedożywienie (hipotrophia). Niedobór masy ciała. Dziecko chude. Wyniszczenie
28. Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii
29. Nadwaga i otyłość. Postępowanie dietetyczne
30. Żywienie w cukrzycy
31. Żywienie w chorobach metabolicznych
32. Żywienie dzieci z niedokrwistością
33. Żywienie w chorobach układu moczowego
34. Żywienie w chorobach układu oddechowego
35. Żywienie w chorobach układu krążenia
36. Żywienie w stanach gorączkowych i chorobach zakaźnych
37. Żywienie w chorobach nowotworowych
38. Piśmiennictwo
39. Indeks terminów
40. Spis tabel i rycin
Książka
-
ISBN:
978-83-919416-7-6
-
Redaktor:
Marian Krawczyński