Warszawa 2007, wyd. 1, format 145 x 206, objętość 248 str., oprawa miękka
Cierpisz z powodu któregoś z następujących objawów: problemów z masą ciała, łaknienia cukru, zmęczenia fizycznego i psychicznego, problemów z włosami i skórą, niepłodności, depresji, nadmiernej aktywności, stanów lękowych?
Winę za to może ponosić gruczoł tarczowy. Tarczyca kontroluje cykl metaboliczny całego organizmu oraz ma wpływ na stan każdego narządu. Nadczynna lub niedo-czynna może mieć katastrofalny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne.
Książka jest wszechstronnym poradnikiem, który krok po kroku pomoże zidentyfikować określone objawy oraz ustalić rodzaj schorzenia tarczycy. Dostarcza wielu wartościowych informacji: gdzie szukać pomocy i leczenia oraz - co najważniejsze - jakie zmiany wprowadzić w stylu odżywiania się i życia, aby przywrócić prawidłowy stan zdrowia.
Spis treści
PrzedmowaPodziękowania
Wstęp
1 Tajemnice gruczołu tarczowego
2 Agresywna postać nadczynności przebiegająca z pobudzeniem i bezsennością
3 Zmęczenie, otyłość i dekoncentracja - niedoczynność tarczycy
4 Wahania poziomu cukru a tarczyca
5 Psychiczne objawy zaburzeń czynności tarczycy
6 Dlaczego kobiety są bardziej podatne na choroby tarczycy?
7 Współczesne środowisko a choroby tarczycy
8 Winni są przodkowie: wiedza pomocna w zapobieganiu
9 Tradycyjne metody leczenia chorób tarczycy
10 Naturalne metody leczenia chorób tarczycy
11 Kwasy tłuszczowe a funkcjonowanie tarczycy
12 Rola diety w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania tarczycy
13 Leczenie alternatywne: Czy to jest odpowiedź?
14 Utrata masy ciała w wyniku zaburzeń funkcjonowania tarczycy
15 Jak inni pokonali choroby tarczycy
Załącznik I: Fizyczne oznaki i objawy niedoboru witamin i minerałów mogące towarzyszyć zaburzeniom pracy tarczycy
Załącznik II: Zalecenie dotyczące pierwszej wizyty u lekarza
Załącznik III: Specjalista konsultant w zakresie chorób tarczycy
Załącznik IV: Diagnoza zaburzeń pracy tarczycy
Załącznik V: Modyfikacja zawartości białka w diecie
Załącznik VI: Dieta Żonę
Załącznik VII: Indeks glikemiczny niektórych pokarmów
Słownik terminów
Książka
-
ISBN:
83-11-10609-6
-
Autor:
Elizabeth Wetherell