Autor, Redaktor: Mirosław Jan Dzieniszewski,
Waga produktu: 0.220 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 4.99 PLN

Warszawa 2005, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 120 str., oprawa miękka

Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana – bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie. Autorzy radzą, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.

Spis treści

Wprowadzenie
Kamica żółciowa - problem zdrowotny i społeczny
Częstość występowania kamicy żółciowej
Czynniki ryzyka kamicy żółciowej
Rozpoznawanie kamicy żółciowej
Zapobieganie kamicy żółciowej
Leczenie zachowawcze kamicy pęcherzyka żółciowego
Chirurgiczne i endoskopowe leczenie kamicy żółciowej
Kamica żółciowa a ciąża
Zalecenia żywieniowe i styl życia osób z kamicą żółciową
Wykaz produktów zalecanych i niezalecanych w kamicy żółciowej
Przykładowe jadłospisy
Zalecenia żywieniowe dla chorych po wycięciu pęcherzyka żółciowego
Piśmiennictwo

Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-3206-7

  • Autor: 

    Mirosław Jan Dzieniszewski

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...