Załączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
"Skrypt, który oddajemy w Państwa ręce powstał z myślą o Studentach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zawiera on zbiór ćwiczeń laboratoryjnych, opracowanych przez nauczycieli akademickich Katedry Chemii i wykonywanych zgodnie z aktualnymi programami chemii ogólnej, nieorganicznej i analitycznej realizowanymi na większości kierunków kształcenia w naszej Uczelni." Od autorów.
Spis treści
Podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium
1. Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
2. Reakcje utleniania i redukcji
3. Analiza jakościowa związków nieorganicznych
3.1. Analiza jakościowa wybranych kationów
3.2. Analiza jakościowa wybranych anionów
3.3. Analiza jakościowa wybranych soli
4. Stężenia roztworów. Iloczyn rozpuszczalności
4.1. Stężenia roztworów
4.2. Rozpuszczalność i iloczyn rozpuszczalności
5. Podstawy analizy ilościowej
6. pH roztworów
7. Alkacymetria
8. Kompleksometria
9. Manganometria
10. Jodometria
11. Wartości wybranych wielkości fizykochemicznych
12. Bezpieczna praca z substancjami chemicznymi
12.1. Klasyfikacja substancji i preparatów chemicznych
12.2. Karta charakterystyki