Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: D.R. Ferrier
Waga produktu: 1.63 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
EAN: 9788366067028
Wysyłka od: 9.90 PLN

Biochemia ‒ Lippincott Illustrated Reviews to pierwsze polskie wydanie bestsellerowego podręcznika znanego i uznawanego od wielu lat jako pierwsze i najlepsze źródło informacji. 

Studenci i wykładowcy na całym świecie cenią go za niezwykle czytelną formę, dzięki której można szybko odnaleźć, zrozumieć i zapamiętać duże ilości istotnych i złożonych wiadomości. 

Wielką wartością dydaktyczną są niezrównane schematy i ilustracje, które sprawiają, że nawet najbardziej skomplikowane struktury molekularne i procesy metaboliczne zachodzące w organizmie człowieka stają się proste i czytelne.

Podsumowania najważniejszych informacji i pytania wraz z odpowiedziami, znajdujące się na końcu każdego rozdziału, znacznie ułatwiają studentom usystematyzować i sprawdzić nabytą wiedzę, a umieszczone w załączniku omówienie przypadków klinicznych pomaga zrozumieć zastosowanie biochemii w codziennej praktyce klinicznej.

W tłumaczeniu polskiego wydania brali udział wybitni dydaktycy, profesorowie ze wszystkich uniwersytetów medycznych w Polsce.

Spis treści:

CZĘŚĆ I: Budowa i funkcja białek
Rozdział 1: Aminokwasy1
Rozdział 2: Struktura białek15
Rozdział 3: Białka globularne29
Rozdział 4: Białka fibrylarne49
Rozdział 5: Enzymy61
CZĘŚĆ II: Bioenergetyka i metabolizm weglowodanów
Rozdział 6: Bioenergetyka i fosforylacja oksydacyjna79
Rozdział 7: Wprowadzenie do węglowodanów95
Rozdział 8: Wprowadzenie do metabolizmu i proces glikolizy105
Rozdział 9: Cykl kwasów trikarboksylowych i kompleks dehydrogenazy pirogronianowej.125
Rozdział 10: Glukoneogeneza135
Rozdział 11: Metabolizm glikogenu145
Rozdział 12: Metabolizm monosacharydów i disacharydów.159
Rozdział 13: Szlak pentozofosforanowy i fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego169
Rozdział 14: Glikozoaminoglikany, proteoglikany i glikoproteiny183
CZĘŚĆ III: Metabolizm lipidów
Rozdział 15: Metabolizm lipidów pokarmowych201
Rozdział 16: Metabolizm kwasów tłuszczowych, triacylogliceroli i ciał ketonowych211
Rozdział 17: Metabolizm fosfolipidów, glikolipidów i eikozanoidów235
Rozdział 18: Cholesterol, lipoproteiny i metabolizm steroidów255
CZĘŚĆ IV: Metabolizm azotu
Rozdział 19: Aminokwasy: usuwanie azotu283
Rozdział 20: Aminokwasy: rozpad i synteza301
Rozdział 21: Aminokwasy: Przemiana w wyspecjalizowane produkty319
Rozdział 22: Metabolizm nukleotydów335
CZĘŚĆ V: Integracja metabolizmu
Rozdział 23: Metaboliczne efekty insuliny i glukagonu353
Rozdział 24: Cykl stan sytości ‒ stan głodzenia369
Rozdział 25: Cukrzyca387
Rozdział 26: Otyłość401
CZĘŚĆ VI: Medyczne aspekty żywienia
Rozdział 27: Żywienie: omówienie i makroskładniki odżywcze411
Rozdział 28: Mikroskładniki odżywcze: witaminy435
Rozdział 29: Składniki odżywcze: minerały461
CZĘŚĆ VII: Magazynowanie i ekspresja informacji genetycznej
Rozdział 30: Struktura, replikacja i naprawa DNA465
Rozdział 31: Struktura, synteza i obróbka RNA499
Rozdział 32: Synteza białka515
Rozdział 33: Regulacja ekspresji genu535
Rozdział 34: Biotechnologia a choroby człowieka553
ZAŁĄCZNIK Przypadki kliniczne581
Index xx
Figure Sources xx

Książka

  • ISBN: 

    978-83-66067-02-8

  • Autor: 

    D.R. Ferrier

  • Wydanie: 

    7

  • Rok wydania: 

    2018

  • Format: 

    210 x 270

  • Liczba stron: 

    300

  • Oprawa: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss