X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Help-Med
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Kraków 2008, wydanie 1, format 150 x 215, objętość 255 str., oprawa miękka
Książka została opracowana przez zespół lekarzy z I-szej Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Książka o charakterze kompendium dostarcza aktualnych i niezbędnych informacji dotyczących zasad żywienia dzieci zarówno zdrowych jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży.
Zakres omawianej tematyki jest bardzo obszerny, obejmuje wiedzę niezbędną w codziennej pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu oraz w profilaktycznej działalności pielęgniarek.
Spis treści
I. WIADOMOŚCI OGÓLNE1. Podstawowe składniki żywności
2. Podaż, wchłanianie i trawienie
3. Rola wody i błonnika w żywieniu
4. Mleko jako najwartościowszy produkt spożywczy
5. Zapotrzebowanie kaloryczne i energetyczne
6. Żywienie enteralne i parenteralne
7. Zasady żywienia zbiorowego. Żywienie w szkole
8. Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy
9. Sposób żywienia, opracowanie diety, przygotowanie jadłospisu
10. Probiotyki i prebiotyki w żywieniu dzieci i niemowląt
11. Najczęstsze biedy żywieniowe
12. Łaknienie upośledzone (brak apetytu)
II. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH
13. Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka
14. Karmienie naturalne (piersią) noworodka i niemowlęcia
15. Karmienie sztuczne niemowląt w pierwszym półroczu życia
16. Wprowadzanie tzw. pokarmów stałych
17. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt
18. Żywienie we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym
19. Żywienie dzieci w wieku szkolnym i młodzieży
20. Żywienie a zwiększona aktywność fizyczna
21. Żywienie we wczesnym dzieciństwie, a choroby cywilizacyjne w wieku dojrzałym
22. Negatywne nawyki żywieniowe. Żywność typu (fast food)
23. Psychologiczne aspekty żywienia
III. ŻYWIENIE DZIECI CHORYCH
24. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
25. Mukowiscydoza (CF). Postępowanie żywieniowe
26. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby
27. Niedożywienie (hipotrophia). Niedobór masy ciała. Dziecko chude. Wyniszczenie
28. Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii
29. Nadwaga i otyłość. Postępowanie dietetyczne
30. Żywienie w cukrzycy
31. Żywienie w chorobach metabolicznych
32. Żywienie dzieci z niedokrwistością
33. Żywienie w chorobach układu moczowego
34. Żywienie w chorobach układu oddechowego
35. Żywienie w chorobach układu krążenia
36. Żywienie w stanach gorączkowych i chorobach zakaźnych
37. Żywienie w chorobach nowotworowych
38. Piśmiennictwo
39. Indeks terminów
40. Spis tabel i rycin
Inne tytuły z tej serii:
58,79
PLN
Propedeutyka pediatrii
159,50
PLN
Pediatria Pytania i odpowiedzi
126,85
PLN
Pediatria Vademecum Harriet Lane tom II
24,94
PLN
49,88 PLN
Oszczędzasz 24.94 PLN
Pediatria Lissauer
167,30
PLN
Choroby zapalne układu nerwowego u dzieci
101,30
PLN
Choroby zakaźne u dzieci
160,88
PLN
Profilaktyka w pediatrii
126,85
PLN
Pielęgniarstwo pediatryczne B. Pawlaczyk
97,10
PLN
Psychiatria dzieci i młodzieży
181,00
PLN
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
54,50
PLN
Ortopedia pediatryczna
176,50
PLN
Karmienie piersią poradnictwo promocja
59,50
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
54,50
PLN
Biotechnologia żywności
59,50
PLN