-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Makmed
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Z przyjemnością przedstawiamy Państwu owoc półrocznej pracy całego zespołu autorskiego: część ogólną poświęconą podawaniu leków przez sztuczne dostępy do przewodu pokarmowego oraz pogrupowany zbiór leków w tabelach: układ/przewód pokarmowy, krew i układ krwiotwórczy, układ sercowo-naczyniowy, układ moczowo-płciowy, leki hormonalne, leki stosowane w zakażeniach, leki przeciwnowotworowe, układ mięśniowo-szkieletowy, leki przeciwpasożytnicze, układ oddechowy, varia. Wszystkie tabele zawierają ok. 2500 pozycji. Będzie to najobszerniejsza polska publikacja na ten temat.
Oddajemy w Państwa ręce wyjątkową i niezwykle potrzebną publikację – pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące podawania leków przez sztuczne dostępy do przewodu pokarmowego. Książka ta w sposób przemyślany i systematyczny prowadzi czytelnika od podstaw – budowy i funkcji układu pokarmowego, przez rolę mikrobioty jelitowej w metabolizmie leków, aż po praktyczne aspekty farmakoterapii pacjentów żywionych dojelitowo.
Farmaceuci szpitalni zaangażowani w bezpieczeństwo żywienia klinicznego rozwiązują także wiele problemów związanych z bezpieczeństwem farmakoterapii tej grupy pacjentów. Chorych, których problemy lekowe są zdecydowanie inne i są zależne od podstawowego problemu, jakim jest przewlekła dysfunkcja przewodu pokarmowego. Widzimy udział farmaceuty w zespole żywieniowym szeroko: bezpieczna dieta dożylna lub do podaży sztucznym dostępem przewodu pokarmowego,udział w kształtowaniu bezpieczeństwa podaży diet i piecza nad bezpieczeństwem farmakoterapii. Farmaceuci w opiece nad pacjentem szpitalnym zapewniają holistyczne podejście do pacjentów żywionych klinicznie.
Główna część książki „Podaż doustnych postaci leków przez sztuczne dostępy do przewodu pokarmowego” to tabelaryczne zestawienie leków z symbolami, które wskazują na ich sposób sporządzenia przed podaniem choremu, interakcje z dietą itp. To mnóstwo mnóstwo opracowanych ChPL, publikacji w tej tematyce, ale również specjalistycznej wiedzy z zakresu technologii postaci leku w pigułce. Dostaliśmy zadanie, by nie pisać tylko o tym czego nie wolno kruszyć, ale by wskazywać alternatywy. Liczymy, że ta publikacja będzie wskazówką dla farmaceutów, lekarzy i pielęgniarek. Dla nas, autorów, już jest pomocą w codziennej pracy. Podziękowania dla całego zespołu, a w szczególności naszego farmaceutycznego redaktora Witold Brniak – udało się!
Z dumą prezentuję książkę „Podaż doustnych postaci leków przez sztuczne dostępy do przewodu pokarmowego” — kompendium wiedzy stworzone z myślą o wszystkich osobach biorących udział w opiece nad tą grupą pacjentów.
To nie tylko teoretyczne rozważania — to praktyczne, rzetelne narzędzie, które:
• szczegółowo opisuje postaci leku, ich właściwości, wady i zalety;
• zawiera przejrzyste tabele dotyczące ponad 2500 leków, w tym leki “niebezpieczne” — z natychmiastowymi wytycznymi postępowania;
• bazuje na aktualnych charakterystykach produktów leczniczych, literaturze naukowej i doświadczeniach autorów;
• wspomaga zespół medyczny w codziennej pracy – od przygotowania dawki po wdrożenie standardów akredytacyjnych.
W dobie rosnących wymagań dotyczących bezpieczeństwa farmakoterapii i akredytacji szpitali — to pozycja obowiązkowa
Ciesze się, że mogłam mieć swój skromny udział w tym przedsięwzięciu. Szczególne gratulacje i podziękowania płyną do współautorów: Witold Brniak, Katarzyna Matusiak-Luśnia, Paulina Bocian, Ewelina Lubieniecka-Archutowska, Gabriela Pierzynowska, Anna Well
Chcesz wiedzieć, jak poprawić bezpieczeństwo pacjentów żywionych dojelitowo? Tutaj znajdziesz odpowiedzi


