Warszawa 2014, wydanie 4, format 165 x 235, objętość 658 str., oprawa miękka
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność.
Zawiera on:
• omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych
• aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami
• omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
Spis treści
1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii2. Klasyfikacja i charakterystyka diet
3. Żywienie w wybranych chorobach
4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych
Piśmiennictwo
Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4867-4
-
Autor:
Rudnicka Anna, Helena Ciborowska