Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Mirosław Andrzej Jarosz,Jan Tomasz Dzieniszewski,
Waga produktu: 0.200 kg
EAN: 9788320038897
Wysyłka od: 9.00 PLN

Warszawa 2009, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 164, oprawa miękka

Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak najczęściej winowajcami są: nieregularny tryb życia i ciągły pośpiech, obciążenia psychiczne w pracy i życiu rodzinnym, nieprawidłowe żywienie oraz stałe powstrzymywanie się od wypróżnienia. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia, jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, aby pozbyć się zaparć. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia.

Spis treści

Od Autorów
Co rozumiemy przez zaparcia stolca?
Definicja "lekarska” zaparć stolca
Odczucia (definicje) pacjenta
Jak funkcjonuje jelito grube?
Co się dzieje w jelicie grubym w czasie wypróżnienia?
Jaki jest prawidłowy rytm wypróżnień?
Przyczyny zaparć stolca
Patofizjologia zaparć stolca
Przyczyny
Co rozumiemy przez przewlekłe zaparcie?
Konsekwencje zdrowotne zaparć stolca
Podstawowe zasady diagnostyki
Zasady niefarmakologicznego leczenia zaparć stolca
Podstawowe zalecenia ogólne
Zrozumienie istoty zaburzeń i wyjaśnienie ich przyczyn
Usunięcie przyczyn psychonerwicowych
Zwiększenie ilości włókien roślinnych (błonnika) w diecie oraz zmniejszenie spożycia tłuszczów i węglowodanów prostych
Zwiększenie ilości wypijanych płynów
Zwiększenie aktywności fizycznej
Wzmocnienie tłoczni brzusznej poprzez gimnastykę
Powrót do odruchu regularnego oddawania stolca
Zaprzestanie lub ograniczenie palenia tytoniu
Zabiegi fizykoterapeutyczne
Leczenie żywieniowe
Podstawowe zalecenia dietetyczne
Modyfikacja zaleceń dietetycznych w zależności od rodzaju zaparć
Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami atonicznymi
Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami spastycznymi (skurczowymi)
Niekonwencjonalne sposoby żywieniowe stosowane w zaparciach stolca
Probiotyki a zaparcia stolca
Dieta bogatoresztkowa
Produkty z dużą i małą zawartością błonnika
Dieta z ograniczeniem tłuszczu
Produkty z dużą i małą zawartością tłuszczu
Jadłospisy dla osób cierpiących na zaparcia
Jadłospisy dla osób z zaparciami atonicznymi
Jadłospisy dla osób z zaparciami skurczowymi (spastycznymi)
Zwalczanie nadwagi i otyłości oraz kontrola masy ciała
Farmakologiczne leczenie zaparć stolca
Leki o działaniu osmotycznym
Antrachinony (np. senes, aloes, rzewień)
Polifenole (np. bisakodyl)
Oleje (olej rycynowy, parafina)
Enemy (woda, sól fizjologiczna, fosforany)
Leki zmiękczające stolec (oleje, glicerol, sorbitol)
Piśmiennictwo.


Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-3889-7

  • Autor: 

    Mirosław Andrzej Jarosz,Jan Tomasz Dzieniszewski

aaa ssss