Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Aleksandra Banasiewicz-Tenerowicz,
Waga produktu: 0.100 kg
EAN: 9788375875751
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: Impuls

Kraków 2011, wydanie 1, format 160 x 235, objętość 56 str., oprawa miękka

Poradnik powstał z myślą o rodzicach i opiekunach małych atopików. Znajdą w nim Pastwo przystępny opis atopowego zapalenia skóry zarówno pod kątem specjalistycznego nazewnictwa, jak i aspektów alergologicznych oraz kosmetologicznych. Atuty książki to przepisy kulinarne dla mam karmiących piersią będących na diecie eliminacyjnej oraz poruszenie psychologicznych aspektów AZS.

Całość wywodu jest konsultowana przez specjalistów: pediatrę alergologa, kosmetologa i dietetyka.

Spis treści

Rozdział I
Atopowe zapalenie skóry − uwarunkowania alergologiczne

1. Czym jest atopowe zapalenie skóry?
2. Skąd się bierze AZS?
3. Objawy
4. Kosmetyki i higiena dziecka (kąpiel)
5. Spacery
6. Wypoczynek
7. Pranie
8. Ubranka i dodatki
9. Dieta dziecka
10. Karmienie piersią
11. Dieta eliminacyjna
12. Pokój atopika
13. Notatki

Rozdział II
Atopowe zapalenie skóry − pielęgnacja

1. Pielęgnacja i higiena rodziców/opiekunów atopika
2. Pielęgnacja skóry dziecka
3. Czynniki zaostrzające AZS

Rozdział III
Dieta matki karmiącej piersią − przepisy

1. Śniadanie / kolacja
Chleb domowy teściowej na zakwasie
Domowy chleb na zakwasie ze schabem własnej roboty
Domowy chleb na zakwasie z pasztetem własnej roboty i z rosołem
Domowy chleb na zakwasie z dżemem morelowym własnej roboty
Płatki kukurydziane z duszonym jabłkiem (1 porcja)
Płatki kukurydziane z gruszkami Williamsa (1 porcja)
Szynka z macą (1porcja)
2. Obiady
Zupa−krem z brokuł z ziemniakami (2porcje)
Zupa−krem marchewkowo-pietruszkowy z królikiem (2 porcje)
Barszcz czerwony z krokietem z mięsem (2 porcje)
Rosół (3 porcje)
Pierożki bezmleczne z mięsem (3 porcje)
Indyk w rosole z makaronem ryżowym (2 porcje)
Indyk z ziemniakami oraz bukietem warzyw (2 porcje)
Indyk z ziemniakami purée, brokułami i buraczkami (2 porcje)
Indyk pieczony z jabłkiem, gruszką i ryżem (2 porcje)
Potrawka z indyka z makaronem ryżowym oraz z surówką z marchewki i jabłka (2 porcje)
Pieczeń z indyka z zapiekanymi ziemniakami, marchewką i brokułem (2 porcje)
Królik w rosole z warzywami (3 porcje)
Królik w pierzynce i zapiekane ziemniaczki (2 porcje)
Schab z musem jabłkowym i ziemniakami purée (4 porcje)
Schab nadziewany morelami i ryżem (4 porcje)
Pulpety drobiowe z ziemniakami i gotowaną marchewką (4 porcje)
3. Desery
Ryż z duszonym jabłkiem (4 porcje)
Naleśniki bez mleka i prawie bez jajka (2 porcje)
Pieczone jabłka (1 porcja)
Szarlotka (12 porcji)
Placuszki z jabłkiem (1 porcja)
Kisiel domowy (1 porcja)
4. II etap diety

Rozdział IV.
Psychologiczne aspekty AZS

1. Atopowe zapalenie skóry a psychologia
2. Psychologiczne skutki AZS
3. Radzenie sobie ze stresem – dzieci z AZS
4. Radzenie sobie ze stresem – rodzice atopików

Zakończenie

Książka

  • ISBN: 

    978-83-7587-575-1

  • Autor: 

    Aleksandra Banasiewicz-Tenerowicz

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss