Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Jan Huys,
Waga produktu: 0.600 kg
EAN: 9788393243402
Wysyłka od: 9.90 PLN


Warszawa 2009, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 290 str., oprawa miękka

Sterylizacja zasobów medycznych jest szeroko przyjmowana jako niezbędne ogniwo w kontroli infekcji w usługach z zakresu opieki zdrowotnej. W ostatnich latach sterylizacja rozwinęła się do wyspecjalizowanej profesji, wy-magającej wysoce wykwalifikowanego personelu i sprzętu skomplikowanej (wy-sokiej) technologii. Złożoność interwencji medycznych i skutki prawne, wymuszają ciągłe podnoszenie standardów w oddziałach sterylizacji. Rozwój ten w dużym stopniu poprawił jakość usług, na której zyskali pacjenci.

Rozwój nauk medycznych, szczególnie w technikach aseptycznych terapii inwazyjnej, oraz ciągle zmieniający się „świat" drobnoustrojów i czynników patogennych dla człowieka, wymusza równoległy postęp w technologiach dekon-taminacji, w rozwoju znanych, oraz w poznawaniu nowych metod i procesów mikrobójczych. Reprocesowanie wyrobów medycznych wielokrotnego użycia {oczyszczanie, dezynfekcja, sterylizacja) i sterylizacja wyrobów „czystych", to też wyzwanie w obszarze różnorodności surowców i materiałów, z których wyroby są wykonane, oraz wyzwanie z powodu skomplikowanej geometrii ich kształtów (wąskie długie światła, gwinty, nity, zamki przewlekane, itd.). Powyższa sytuacja wymusza dysponowanie nowymi skutecznymi w dekontaminacji technologiami, oraz wykonywanie czynności reprocesowania przez osoby profesjonalnie do tego przygotowane.

Uzawodowienie tej grupy pracowników medycznych i powołanie nowego zawodu „technika sterylizacji medycznej", oraz kadry specjalistów zarządzających tymi procesami, stają się dziś wyzwaniem pilnym. Opracowanie autorstwa Jana Huysa, stanowi jeden z podręczników podstawowych dla nauki w zawodzie „tech¬nik sterylizacji medycznej", oraz dużą pomoc merytoryczną dla innych zawodów medycznych zainteresowanych użyciem produktów sterylnych, prezentujących wysoką jakość i spełniających wymogi określone normami.


Spis treści

1. Wstęp
1.1 Wzrastające zapotrzebowanie na skuteczne metody kontroli zakażeń
1.2 Do kogo adresowany jest ten podręcznik?
1.3 Sterylizacja: fascynująca dziedzina łącząca wiele technologii
1.4 Sterylizacja: trudny temat?
1.5 Główny temat niniejszego podręcznika: sterylizacja przy pomocy ciepła wilgotnego (pary wodnej)
1.6 Ustawodawstwo dotyczące wyrobów medycznych; normy ISO i CEN dla sterylizacji
1.7 Zalecenia dotyczące sterylizacji na terenach odległych lub objętych katastrofą
2. Tajemnica choroby
2.1 Związek między chorobą i drobnoustrojami
3. Komórki: budulec życia
3.1 Komórki, tkanki, narządy i organizmy
3.2 Mikroorganizmy
3.3 Jak powstają komórki?
3.3.1 Szybkie rozmnażanie się mikroorganizmów
4. Mikrobiologia: nauka o mikroorganizmach
4.1 Wiele różnych mikroorganizmów
4.1.1 Robaki
4.1.2 Grzyby
4.1.3 Pierwotniaki
4.1.4 Bakterie
4.1.5 Wirusy
4.1.6 Priony
4.2 Nazewnictwo organizmów
4.3 Spotkanie z mikroorganizmami
4.3.1 Pod mikroskopem
4.3.2 Zakładanie kultury
5. Reakcje obronne organizmu oraz rozprzestrzenianie się chorób
5.1 Kontaminacja stała i tymczasowa: flora osiadła i przejściowa
5.2 Kontaminacja
5.3 Mikroorganizmy chorobotwórcze
5.4 Obrona organizmu przed niebezpiecznymi mikroorganizmami
5.4.1 Pierwsza linia obrony organizmu
5.4.2 Druga linia obrony organizmu: układ immunologiczny
5.4.3 Dodatkowa ochrona przed chorobami: immunizacja
5.5 Zewnętrzna pomoc w walce z chorobą: leki
5.6 Infekcja
5.7 Rozprzestrzenianie się chorób
5.7.1 Wrota zakażenia organizmu: obszary niskiego, średniego i wysokiego ryzyka
5.7.2 Zakażenia, do których dochodzi w zakładach ochrony zdrowia: zakażenia szpitalne
5.7.3 Zadania zakładów ochrony zdrowia
5.8 Zagadnienia omówione w podręczniku
6. Zapobieganie zakażeniom poprzez mycie, dezynfekcję, sterylizację, higienę i aseptykę
6.1. Zanieczyszczenie biologiczne lub zanieczyszczenie początkowe
6.2 Zapobieganie zakażeniom poprzez zmniejszenie zanieczyszczenia biologicznego do dopuszczalnego poziomu
6.2.1 Mycie: Usuwanie widocznego brudu i większości mikroorganizmów
6.2.2 Dezynfekcja
6.2.2.1 Dezynfekcja po każdym użyciu
6.2.2.2 Dezynfekcja ścian, podłóg itp.
6.2.2.3 Komentarz do terminów dezynfekcja i oczyszczanie
6.2.3 Obszary o wysokim ryzyku: sterylizacja
6.3 Utrzymywanie sterylności wyrobów: znaczenie pakowania
6.4 Szpitalna higiena i aseptyka
6.4.1 Higiena w szpitalu
6.4.2 Aseptyka
6.5 Ponowne użycie wyrobów medycznych
6.5.1 Ogólne zasady przygotowania sprzętu do ponownego użycia
6.5.2 Cykl ponownego przygotowania wyrobów sterylnych
6.6 Początki nowoczesnej (zachodniej) opieki zdrowotnej: Asklepios i Higieja
7. Zmniejszanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego
7.1. Metody zmniejszania zanieczyszczenia mikrobiologicznego
7.2 Warunki przeżycia
7.3 Metody inaktywacji
7.4 Istota procesu zabijania mikroorganizmów
7.4.1 Dwa sposoby zabijania przy pomocy ciepła: koagulacja i oksydacja
7.4.2 Wpływ wilgoci na śmiertelność
7.4.3 Przyczyny rozdzielania procedur dezynfekcji i sterylizacji
7.4.4 Zabijanie na masową skalę
7.4.5 Wpływ zanieczyszczenia początkowego
7.5 Zmniejszenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego wymagane przy dezynfekcji
7.6 Kiedy coś jest sterylne?
7.6.1 Dawka sterylizująca i czas sterylizacji
7.6.2 Koncepcja Mikroorganizmu Teoretycznego (IMO)
7.6.3 Procesy sterylizacji na podstawie nadzabicia i zanieczyszczenia mikrobiologicznego
7.7 Badanie skuteczności sterylizacji
8. Metody sterylizacji
8.1 Sterylizacja ciepłem
8.1.1 Sterylizacja w otwartym ogniu: opalanie
8.1.2 Spalanie
8.1.3 Para wodna pod ciśnieniem
8.1.4 Woda o wysokiej temperaturze (woda o temperaturze powyżej 100ºC)
8.1.5 Ciepło suche
8.2 Zatruwanie przy pomocy gazów i substancji chemicznych
8.2.1 Tlenek etylenu
8.2.2 Połączenie pary wodnej i formaldehydu
8.2.3 Aldehyd glutarowy
8.3 Sterylizacja przez napromienianie
8.4 Sterylizacja plazmowa
8.5 Filtracja
9. Para wodna jako czynnik sterylizujący
9.1 Obserwacje i pomiary
9.2 Masa, ciężar i siła
9.3 Ciśnienie
9.3.1 Ciśnienie atmosferyczne
9.3.2 Ciśnienie absolutne
9.3.3 Ciśnienie względne
9.3.4 Inne jednostki ciśnienia
9.4 Temperatura i ciepło
9.4.1 Temperatura
9.4.2 Ciepło
9.4.2.1 Zawartość ciepła
9.4.2.2 Całkowita zawartość ciepła czyli entalpia
9.5 Parowanie wody para wodna
9.5.1 Parowanie - podgrzewanie wody
9.5.2 Wrzenie
9.5.3 Ciepło parowania
9.5.4 Kondensacja
9.5.5 Para wodna nasycona
9.5.6 Zdolność penetracji pary
9.5.7 Wytwarzanie pary wodnej w temperaturze wyższej niż 100°C
9.6. Jakość wody i pary
9.6.1 Jakość wody: woda twarda i miękka
9.6.2 Jakość pary wodnej: Para wodna nienasycona (przegrzana) i para wodna wilgotna; gazy w parze
9.7 Typowe czasy i temperatury sterylizacji
10. Najprostsze sterylizatory parowe
10.1 Budowa podstawowego autoklawu
10.2 Zbiornik wysokociśnieniowy
10.3 Sterowanie ciśnieniem/temperaturą
10.4 Zawór bezpieczeństwa
10.5 Kontrola czasu sterylizacji
10.6 Powietrze w komorze sterylizatora
10.7 Warstwowanie lub stratyfikacja powietrza
10.8 Podstawowy proces sterylizacji parowej
10.9 Wprowadzenie do schematów instalacji
10.10 Najprostszy autoklaw: szybkowar
10.11 Najprostsze autoklawy przenośne
10.12 Proste autoklawy o większej objętości komory
10.13 Autoklaw z wprowadzaniem pary od góry komory
10.14 Wykorzystanie skraplacza pary wodnej
10.15 Wpływ pogody i wysokości na pracę autoklawu
10.16 Uwagi na temat sterylizatorów wykorzystujących proces usuwania powietrza metodą grawitacyjną
11. Sterylizacja narzędzi z kanałami i ładunków porowatych
11.1 Narzędzia i przybory z kanałami
11.2 Materiały porowate
11.3 Problemy ze sterylizacją materiałów porowatych
11.4 Rozwiązanie powyższych problemów: Próżnia przed i po sterylizacji
11.5 Podstawowy proces sterylizacji ładunków porowatych i narzędzi z kanałami
11.6 Skuteczniejsze usuwanie powietrza
11.6.1 Proces sterylizacji z głęboką próżnią wstępną
11.6.2 Proces sterylizacji z poborem pary
11.6.3 Proces sterylizacji z nadciśnieniowymi impulsami pary
11.6.4 Proces sterylizacji z frakcjonowaną próżnią wstępną
11.7 Podstawy budowy autoklawów z systemem próżniowym
11.8 Pompy próżniowe
11.8.1 Eżektor (pompa strumieniowa)
11.8.2 Pompa wirowa z pierścieniem wodnym
11.9 Budowa autoklawów z systemem próżniowym
11.9.1 Autoklaw sterowany ręcznie z eżektorem parowym
11.9.2 Autoklaw z pompą z pierścieniem wodnym
11.9.3 Budowa autoklawu dla Centralnej Sterylizatorni szpitala
12. Sterowanie procesem
12.1 Rola operatora
12.2 Sposoby sterowania automatycznego
12.2.1 Najprostsze autoklawy półautomatyczne do sterylizacji narzędzi bez opakowań
12.2.2 Autoklaw automatyczny sterowany układowo do narzędzi bez opakowania i bez kanałów
12.2.3 Autoklawy automatyczne sterowane przez mechaniczny programator krzywkowy
12.2.4 Sterylizatory sterowane komputerowo
13. Międzynarodowe normy sterylizacji
13.1 Potrzeba ujednolicenia / harmonizacji przepisów i norm: przykład Europy
13.1.1 Dyrektywy dotyczące wyrobów medycznych
13.1.2 Znak CE
13.1.3 Znaczenie norm
13.1.4 Normy dla wyrobów związanych ze sterylizacją
13.2 Podstawowe zasady procedur sterylizacji
13.2.1 Walidacja procedur sterylizacji
13.2.2 Zapewnienie sterylności produktów do chwili użycia
13.3 Automatyczna kontrola procesu
13.4 Wymagania ogólne dla sterylizatorów parowych
13.5 Jednostka sterylizacyjna
13.6 Sterylizatory duże i małe
13.6.1 Duże sterylizatory
13.6.2 Małe sterylizatory
13.6.3 Duży, sterowany komputerowo autoklaw do materiałów porowatych
13.6.4 Automatyczny sterylizator stołowy klasy B
Załączniki
Słowniczek pojęć

Książka

  • ISBN: 

    978-83-932434-0-2

  • Autor: 

    Jan Huys

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss